Διατροφή για γερά δόντια

Η απομάκρυνση από το μεσογειακό τρόπο διατροφής και η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας.Επιπλέον, η παρουσία των υπολειμμάτων των φαγητών πάνω στα δόντια δημιουργεί μικροβιακή πλάκα που προκαλεί ουλίτιδα και κακοσμία του στόματος.
Γνωρίζοντας λοιπόν τα παραπάνω θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιες βασικές διατροφικές οδηγίες για να χαιρόμαστε όμορφα και υγιή δόντια. Να λοιπόν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε:

Δεν πρέπει
Αποφεύγουμε την ζάχαρη και όλες τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά και το σοκολατούχο γάλα. Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα δημητριακά στο πρωινό μας.

Πρέπει
Συστήνεται η ένταξη στην καθημερινή μας διατροφή, τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, οι ντομάτες, οι φράουλες, οι πιπεριές και το μπρόκολο. Συστήνεται η κατανάλωση κρασιού και τσαγιού, τα οποία λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την αποφυγή της ουλίτιδας. Επιπλέον, στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας συμβάλουν και οι σταφίδες. Τέλος, εντάσσουμε στην καθημερινή μας διατροφή, τρόφιμα πλούσια σε φθόριο, όπως είναι το κοτόπουλο, οι σαρδέλες, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, οι γαρίδες και το σκουμπρί.

Φυσικά δεν ξεχνάμε οτι το καθημερινό απομακρύνει έως και 2 φορές περισσότερη πλάκα από τις κοινές οδοντόβουρτσες!